Irak

Irak is een land in het Midden-Oosten. Het land ligt voor een groot deel in en rond het stroomgebied van de rivieren de Eufraat en de Tigris, het gebied dat vanouds bekendstaat als Mesopotamië. Het zuidoosten van Irak ligt aan de Perzische Golf, verder grenst het land met de klok mee aan Koeweit, Saoedi-Arabië, Jordanië, Syrië, Turkije en Iran. De hoofdstad is Bagdad.

In de hevige strijd met IS, waarbij in 2017 alle grondgebied is heroverd, zijn ook vele, overwegend sjiitische burgermilities (weer) actief geworden. Zij worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen, met name tegen soennieten, die vaak ervan verdacht worden IS te steunen. IS en aan haar verwante groepen plegen ook nog steeds aanslagen.

Het uiterste noorden van Irak wordt al sinds de jaren negentig bestuurd door de Koerden. Een referendum over onafhankelijkheid in het najaar van 2017 werd echter niet geaccepteerd door de Centraal-Iraakse regering. De Centraal-Iraakse regering nam daarna de controle over in een aantal omstreden gebieden, waaronder de belangrijke oliestad Kirkuk.

Bij grootschalige demonstraties in het najaar van 2019 in Bagdad en een aantal zuidelijke provincies zijn honderden demonstranten om het leven gekomen en raakten duizenden gewond. De protesten waren onder andere gericht tegen de voornamelijk sjiitische politieke elite en tegen de grote invloed van Iran. De in mei 2020 nieuw aangetreden premier Al-Kadhimi heeft aangekondigd om in juni 2021 vervroegde verkiezingen te houden en beloofd om het geweld, de moorden en ontvoeringen van activisten te onderzoeken.

Volgens het UNHCR van de Verenigde Naties waren 800.000 mensen voor het geweld gevlucht.